Kimolos, GR 16 C

Κίμωλος

Ανακαλύψτε την Κίμωλο

Η Κίμωλος ή Αρζαντιέρα (ασημένια για τα γκριζόλευκα βράχια ) ή Εχινούσα (νησί των αχινών) είναι ένα μικρό ηφαιστειογενές νησί στο νοτιοδυτικό άκρο των Κυκλάδων, με μόλις 37,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκταση, ανάμεσα στη Σίφνο, τη Μήλο και την Πολύαιγο (το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί  της Μεσογείου).

Κίμωλος, η Γούπα
Κίμωλος, η Γούπα
Τα βράχια στου Καρά
Κίμωλος, το Χωριό, η Αγορά
Κίμωλος, η παραλία Πράσσα
Κίμωλος, η παραλία Πράσσα
Κίμωλος, το λιμάνι της Ψάθης
Κίμωλος, το λιμάνι της Ψάθης και η Πολύαιγος
Κίμωλος, το λιμάνι της Ψάθης

Περιβάλλεται και από άλλα γειτονικά ακατοίκητα νησιά όπως τον  Άγιο Ευστάθιο, τον Άγιο Γεώργιο, τα Ρεματόνησα, τον Άγιο Ανδρέα, τα Κληματόνησα και το Πρασονήσι (απέναντι από το “Prassa House”) τα οποία μπορείτε να επισκεφθείτε με σκάφος – όπως και τη βόρεια πλευρά του νησιού που δεν υπάρχει οδικό δίκτυο αλλά μοναδικής ομορφιάς κολπίσκοι.

Τμήμα της Κιμώλου μαζί με την Πολύαιγο είναι ενταγμένα ως περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και έντονης ενδημικής βιοποικιλότητας στο Κοινοτικό Δίκτυο Προστατευμένων Περιοχών (NATURA 2000).

Η Ψάθη είναι το λιμάνι του νησιού και η πρωτεύουσα είναι το «Χωριό» (και όχι χώρα όπως τα περισσότερα άλλα νησιά).

Γευτείτε τις τοπικές νοστιμιές και τα κιμωλιάτικα προϊόντα που κρύβουν μέσα τους το χαρακτήρα του τόπου.

Για τους λάτρεις της καλής ελληνικής κουζίνας υπάρχουν πολλές επιλογές που μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε γαστρονομική τους απαίτηση στις ταβέρνες του νησιού, ενώ παραδοσιακά καφενεία, ζαχαροπλαστεία αλλά και σύγχρονα bar και  café σας περιμένουν για να  σας προσφέρουν στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης.

Παραλίες.

Η Κίμωλος διαθέτει μια ακτογραμμή 45 χιλιομέτρων που σχηματίζει προσβάσιμες παραλίες (άλλες μικρές και άλλες μεγαλύτερες), υπήνεμους κολπίσκους και ακρωτήρια.

Παραλίες αμμουδερές, με ψιλό βότσαλο ή βραχώδεις, με μπλε, γαλάζια και διάφανα νερά, παραλίες οργανωμένες και μη, συνεχόμενες, καθαρές και απάνεμες, υπάρχει μία για κάθε γούστο.

Πέρα από τα Πράσσα, άλλες προσβάσιμες παραλίες που μπορείτε να επισκεφθείτε είναι Μαυροσπήλια, Ελληνικά, Δέκας, Καλαμίτσι, Μπονάτσα, Αλυκή, Εννιάς, Ρέμα, Καράς, Άγιος Νικόλαος, Ζαχαριάς, Κλήμα, Λιβαδάκι, Άη – Γιώργης στα Πράσσα, Μοναστήρια και Σούφι.

Αν έχετε σκάφος τότε σίγουρα πρέπει να επισκεφθείτε τη Σπηλιά της Γερακιάς, την θερμή πηγή στο Αγιόκλημα, τα Θέρμα, τη Μερσινιά, το Ζεφοκάλαμο, τη σπηλιά στον Κακοπόταμο, και του Γερονικόλα τ΄ Αψηλά.

Κίμωλος, το Χωριό, η Αγορά

Το “Χωριό”.

Χαρακτηρίζεται για τη γνήσια νησιώτικη αρχιτεκτονική του, με τα άσπρα σπίτια, τα λιθόστρωτα σοκάκια, τις εκκλησίες και την υπέροχη θέα που διαθέτει στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.

Στο χωριό μπορείτε να επισκεφτείτε το Μεσαιωνικό Κάστρο και το Αρχαιολογικό και Λαογραφικό Μουσείο και τις Μεταβυζαντινές εκκλησίες.

Στο Ξαπλοβούνι μπορείτε να δείτε τους ανεμόμυλους και να απολαύσετε την πανοραμική θέα.

Στη νότια έξοδο του χωριού, επισκεφθείτε το γραφικό ψαράδικο οικισμό της Γούπας με τα σύρματα, τα οποία είναι σπηλιές πελεκημένες στο μαλακό βράχο, όπου φυλάσσονται οι βάρκες.

Πράσσα.

Τα Πράσσα είναι ένας οικισμός στην ομώνυμη παραλία με την εκπληκτική, λευκή, χοντρή, άμμο και τα γαλάζια νερά. Στην είσοδο του οικισμού θα βρείτε τα ιαματικά λουτρά του νησιού και τις σπηλιές της μεσογειακής φώκιας “monachus-monachus”.

Κίμωλος, η παραλία Πράσσα

Αρχαία Βυθισμένη Πόλη.

Στα δυτικά του νησιού στη σημερινή θέση «Ελληνικά» βρίσκεται η αρχαία βυθισμένη πόλη. Αν βουτήξετε θα δείτε ερείπια από τα σπίτια και τους τάφους της αρχαίας πόλης. Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα η Κίμωλος κατοικείται συνεχώς, τουλάχιστον από την ύστερη Νεολιθική εποχή.

Σκιάδι.

Ένα από τα σπανιότερα μνημεία που είναι ενταγμένο στον Άτλαντα των Γεωλογικών Μνημείων του Αιγαίου, ένα πέτρινο μανιτάρι βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού. Το Σκιάδι οφείλει τη δημιουργία του στα διαφορετικά πετρώματα που το αποτελούν και στους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή.

Μονοπάτια.

Η φυσική ομορφιά της Κιμώλου γίνεται πόλος έλξης για τους λάτρεις της πεζοπορίας. Πανάρχαια μονοπάτια και καλντερίμια περιμένουν τον επισκέπτη για να τον οδηγήσουν στις κρυφές και αρχέγονες τοποθεσίες του νησιού. Μοναχικές παραλίες, έρημες βουνοπλαγιές και κρυφές χαράδρες θα βρεθούν στο δρόμο σας.

Μετακίνηση.

Για την μετακίνησή σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Λεωφορείο του νησιού, το ταξί όπως επίσης μπορείτε να ενοικιάσετε ποδήλατα, μηχανάκια και αυτοκίνητα. Εάν επιθυμείτε μπορείτε να ενοικιάσετε και σκάφη για να εξερευνήσετε το νησί από θαλάσσης. Βενζινάδικο θα βρείτε στην περιοχή Άγιος Νικόλαος – Κλήμα.

Διαμονή.

Το νησί γενικότερα έχει λίγα καταλύματα. Καλό είναι κανείς να κλείσει εγκαίρως ώστε να μη βρεθεί προ εκπλήξεως. Κάντε κράτηση τώρα!

Μετάβαση.

Από Πειραιά: Το λιμάνι της Κιμώλου, η Ψάθη, συνδέεται απευθείας με τον Πειραιά περίπου 5 φορές την εβδομάδα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, με συμβατικά αλλά και ταχύπλοα πλοία.

Από τη Μήλο: Εναλλακτικά, μπορεί κανείς να πάει στον Αδάμαντα της Μήλου, να πάρει λεωφορείο ή αυτοκίνητο μέχρι την Απολλωνία ( Πολλώνια) και από εκεί με την «παντόφλα» (φέρι) να περάσει απέναντι στην Κίμωλο. Η Παναγιά Φανερωμένη (το όνομα του φέρι που κάνει τα δρομολόγια Ψάθη-Πολλώνια) έχει 5-6 δρομολόγια την ημέρα.

Από άλλα νησιά: Το νησί συνδέεται ακτοπλοϊκά και με άλλα κοντινά κυκλαδονήσια.

Από τη Μήλο αεροπορικώς: Η Κίμωλος εξυπηρετείτε από το αεροδρόμιο της γειτονικής Μήλου.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Κιμώλου.

Κάντε Κράτηση

ΡΩΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ